torstai 14. marraskuuta 2013

SukkaTekniikkaa 1 (4ply 420m=100g)


Nyt heti alkuun varoituksen sana. Tässä on minun tapani tehdä Macig Loop-tekniikalla sukat hollantilaisella kantapäällä kärjestä aloittaen. Tapoja on monia. Tämä on vain yksi tapa.

Lankana näissä sukissa on Regia Fluormania Color (kirjava) ja Jawolle Macig (vaaleanpunainen). Puikot ovat KnitPro Novat 2,25mm 80 cm kaapelilla.

Magic Loop-tekniikka kannattaa opetella ensin. Parhaat ohjeet itsellesi löydät laittamalla hakukoneeseen hakusanaksi magic loop-tekniikka ja sieltä valitse itsellesi sopivin ohje. Löytyy tekstiä, kuvaa ja videota. Jokainen omaksuu tiedon eritavalla, sen vuoksi en laita yhtään linkkiä tähän.

Magic Loop-tekniikka vaatii puikoilta aika paljon ja tässä kohtaa iskee välineurheilu. KnitProolla on hyvin joustava kaapeli, mikä toimii loistava ml-tekniikassa, samoin Addilla ja Prymillä. Makuasia mitä puikkoja käyttää, kun kaapeli ei ole siimaa.

Hollantilainen kantapää on se mikä on kautta aikojen koulussa opetettu. Tämä kantapää istuu jalkaani kaikista parhaiten, ei lähde valumaan jalan alle.
Vinkki: kärjestä aloitettuun sukkaan kiilalevennykset alkaa: jalkapohjan pituus - 9 cm

Tiimalasikantapäähän toimii joidenkin jalkaan loistavasti, mutta ei toimi meidän perheen jalkoihin. Tiimalasikantapää on hyvä valinta siinä mielessä, että se on identtinen molemmista suunnista.

Vinkki "Nyrkkisääntönä" kärjestä aloitettuun: jalkapohjan pituus - 6 cm ja siitä sitten kantapää.

Kärkialoitus

Sama homma kuin ml-tekniikassa. Hakukoneeseen sukan kärkialoitus ja sieltä valkkaamaan itselle mukavin ohje. Näissä sukissa olen käyttänyt Ullan ohjetta <- linkki.


 Loin aloitukseen silmukoita 14 ja siitä lähdin neulomaan raitaa.


Näistä sukista tulee n. 39 eli silloin silmukoita tulee yhteen sukkaan 60.

Vinkki raidoitukseen: tykkään, että raidat mene "tasan" ja käytän siihen TÄTÄ <- linkki Dropsin ohjetta (muitakin varmaan on)

Kiilalevennykset

Kun sukalla on mittaa kärjestä mitattuna n. 16 cm aloitetaan kiilalevennykset. Lisää sukan alapuolella joka toinen kerros 6 kertaa molemmissa reunoissa, kunnes sukan alapuolella on yhteensä 42s.


Kantalappu

Neulo nyt alapuolen keskimmäisillä 10 silmukalla kantalappua tasona. Näissä sukissa olen neulonut vahvistettua ainaoikeaa (1 oikein, nosto 1 oikein kerros loppuun ja seuraava seuraava kerros oikein)

Vaaleanpunaiset silmukat ovat "levossa" olevia silmukoita, tässä kohtaa niistä ei tarvi välittää.
lyhyetä apupuikot ovat kätevät, toki silmukoita voi siirrellä puikolta toiselle, tai neuloa kantapäät "eriaikaan"

Lisää kuvateksti
Neulo kantalappun korkeudeksi n. 21 krs tai niin että kantalapun reunasta saa poimittua kivasti noin 10 silmukkaa.

Silmukoiden poiminen kantalapun reunasta

Poimi nyt kantalapun reunasta 10 silmukkaa, neulo kantapun 10 silmukkaa ja sitten poimi toisesta reunasta 10 silmukkaa. Nyt työssä on aktiivisia silmukoita 30. (mikä oli myös lähtötilanne)


vaaleanpunaiset silmukat ovat edelleen "levossa" olevia


Kantapään neulominen 

Nyt sitten tarvitaan niitä "apupuikon" lepäämässä olevia silmukoita.Neulo kerroksen aina kerroksen lopussa oikealla puolella ylivetokavennut, eli kavennat apupuikolta yhden vaaleanpunaisen silmukan kantalapun keltaisen silmukan kanssa yhteen. Nurjalla puolella lopussa kaksi nurin yhteen, eli taas lähtee yksi vaaleanpunainen silmukka pois apupuikolta.

alkaa muodustumaan nättiä nauhaa

Tätä toistetaan niin kauan, että vaaleanpunaiset silmukat loppuvat.

sivusta

takaa
Varsi

Nyt voi sitten aloittaa neulomaan vartta. Itse neulon hetken matkaa aina oikeaa ja sitten alan tekemään joustinta. Ja tästä alkaa se ihanuus. Vartta voi neuloa pitkää, pätkää, joustinta ihan mitä vaan ja ihan niin pitkään kuin haluaa.
valmis
Päättely

Kärjestä aloitettuihin sukkiin suositan joustavaa päättely. Niitäkin on montaa erilaista. Valitse taas se mikä sinua miellyttää. Minä käytän JJSBO- päättelyä ja yllätys yllätys! sekin löytyy googlettamalla. Mutta kilttinä ihmisenä voin siihen laittaa yhden linkin, minkä avulla olen itse sen oppinut. LINKKI.

Toivottavasti sait apuja tästä. Tähän loppuun laitan listaa muutamiin kärkisukkaohjeisiin.

Brego
Mittatilauspolvarit
kärjestä aloitettu ranskalainen kantapää
Tuulian ohje hollantilaiseen kantapäähän

-k-

20 kommenttia:

 1. Toi macig loop munkin pitäis opetella... Monta kertaa oon meinannut, mutta on jääny vaan meinaamis asteelle... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. suosittelen! ei jää enää parittomia sukkia/lapasia/hihoja kun tekee magicloopilla molemmat samaan aikaan. *tykkään*

   Poista
 2. Varpaista aloittaen olen kerran tehnyt sukan, joten tuo kantapää on vielä luntattavien asioiden listalla. Kiitos mallikuvista.

  VastaaPoista
 3. Pitäis opetella tämä tai siis molemmat magic loop ja varpaista aloitus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ehdottomaasti! mitään muuta en juuri enää teekkään …

   Poista
 4. Minä oon kerran aikanaan tehny juurikin hyvin samantaipaisella ohjeella (tosin ihan kyllä eri näköiset) sukat ja muistelen, että se oli kivaa. Tai ainakin se voisi olla mieltävirkistävää vaihtelua siihe normisukkaan :)

  Ja IHANAN väriset nuo!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nää on ihanan väriset <3 ja suosittelen tekemään molemmat sukat samaan aikaan, niin ei jää parittomia sukkia/lapasia pyörimään. Minulla ainakin on tuskaa se toisen samanlaisen tekeminen *huoh*

   Poista
 5. Kiitos tästä kantapäästä. Minullakin vasta opettelun asteella tuo looppi ja sukat varpaista varteen. Muutaman parin olen tehnyt, ehkä kolme. Yhdet omalla ohjeella, kahdet blogeista löytyneillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toivottavasti on hyötyä. harjoitus tekee mestarin.

   Poista
 6. Miten tuon ml-tekniikan teet niin, ettei langat ole solmussa koko aikaa. Olen neulonut jo monet sukat tuolla tekniikalla, ja suurin osa ajasta menee solmujen aukaisemiseen. Yhdellä värillä per sukka vielä onnistuu, mutta jos värejä on kuten sinulla tuossa ylhäällä, ei tule mitään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. käännän työtä "symmetrisesti" samaan suuntaan … sitten "vastasuuntaan" … vaikea selittää. joskus joutuu vähän lankoja pyörittelemään, mutta en koe sitä tuskalliseksi.

   Poista
 7. Kiitos ihmisen kielellä kirjoitetusta ohjeesta! Ekat sukat tällä ohjeella valmiina, ja toiset jo puikoilla. Ja ne ekat oli samalla Elämäni Ensimmäiset Onnistuneet Varpaista Aloitetut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ole hyvä ja ihanaa että voin olla avuksi! nyt lämmittää mieltä kovasti tämä kommentti (toki varjossa on nyt + 30,2 °)

   Poista
 8. Kiitän myös omasta puolestani vallan hyvästä kantapään teosta. Tällä konstilla aion minäkin jatkaa jos erehdyn tekemään sukan varpaista varteen. Kun se normaalisti toisinpäin on selkäytimessä niin vahvasti että sillä vaan neuloo. Tuli hyvät sukat, eikä varpaita pakota liian lyhyt teräosa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos mukavasta palautteesta ja kiva että "ohjeentyngästä" on ollut hyötyä.

   Poista
 9. Miten olet poiminut kantalapun reunoista silmukat? Oletko poiminut ensimmäisen puolen nurjalla, sitten neulonut poimitut ja 10 kantalapun silmukkaa ja sitten poiminut toiselta puolelta? Vai oletko poiminut silmukoiksi kantalapun reunimmaisten silmukoiden lenkit? Täällä yks blondi ei tajua. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei, teen juuri noin kuin kuvasit. tai sitten niin että katkaisen langan ja aloitan poimimaan "ala"reunasta oikein ja sitten neulon tuon 10 s. ja poimin vasemman reunan. Tee niin kumpi tapa tuntuu mukavammalta.

   Poista
 10. Selkee ohje. Mua vähän jänskättää aloittaa itsenäisesti uutta magicloop sukkaa mutta tällähän pääsis eteenpäin.....tai sit vaan meen "kertauskurssille".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! Ei kannata jännätä. Jos ohjeistuksen mukaan tekee, niin ei paljoa mettään mene ;) rohkeasti vaan! Ihan varmasti osaat!

   Poista